Main content

De medisch-psychiatrische inhoud van PsychoseNet wordt gewaarborgd door Prof. Dr. Jim van Os, hoogleraar Psychiatrie en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is tevens gasthoogleraar Psychiatrische Epidemiologie aan het Institute of Psychiatry van King’s College in Londen.

Jim van Os heeft meer dan 30 jaar klinische ervaring in de behandeling van psychische aandoeningen

Met name psychotische stoornissen en bipolaire stoornissen. Hij werkte als afdelingshoofd en divisievoorzitter bij het Universitair Medisch Centrum Maastricht voordat hij aantrad bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht in Nederland. Over die periode begeleidde hij meer dan 75 proefschriften op het gebied van de psychose en de behandeling daarvan.

In het aandachtsgebied van de klinische epidemiologie en publieke geestelijke gezondheid maakt hij deel uit van een internationale beweging die disruptieve GGZ-transformaties in gang zet in Nederland en een aantal andere landen, gebaseerd op een andere manier van werken (herstelgericht) en een andere manier van kijken naar psychisch lijden (van ziektegericht naar diversiteitsgericht). Hij werkt op het snijvlak van ‘harde’ hersenwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de geestelijke gezondheidszorg.

In 2014 publiceerde hij zijn boek ‘De DSM-5 Voorbij‘ en in 2016 het boek ‘Goede ggz’

Van Os was lid van de Psychose Werkgroep van de DSM-5 van de American Psychiatric Association, en coördinator van het Europese FP7 EUGEI project, een subsidie van 12 miljoen euro om de impact van de sociale omgeving op psychose te onderzoeken. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London. Van Os staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’.

Hij is lid van de redactieraad van vele Europese en Amerikaanse wetenschappelijke tijdschriften zoals Acta Psychiatrica Scandinavica, European Psychiatry, Psychological Medicine, Schizofrenie Research, Schizofrenie Bulletin, Early Intervention in Psychiatry, Epidemiology and Psychiatric Sciences, Psychosis Journal, The Journal of Mental Health en het Journal of Psychiatry and Neurological Sciences. Hij is ook academisch redacteur bij PLoSONE.

Enkele artikelen uit zijn werk zijn:


Logo Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Volg Jim van Os op LinkedInFacebookTwitterWiki en YouTube!

Meer weten?

Bekijk ook deze mini-college’s van Jim van Os:

Alle mini-college’s van Jim van Os zijn hier te vinden.

Jim van Os is expert in het eSpreekuur van PsychoseNet:

Briefwisselingen tussen Jim en May-May:

Wil je meer briefwisselingen tussen Jim en May-May lezen? Je vindt er hier meer.

  • Deel deze pagina: