Main content

Bij de behandeling van een psychose, manie of depressie wordt soms medicatie voorgeschreven. Antipsychotica dempen psychotische verschijnselen en antidepressiva kunnen depressieve klachten verminderen. Lees meer over medicatie, afbouwen en het gebruik.

Antipsychotica

Wanneer je psychotische ervaringen hebt waar je veel last van ondervindt, kan het zijn dat je antipsychotica krijgt voorgeschreven. Antipsychotica worden gebruikt om psychotische klachten te verminderen, maar worden soms ook gebruikt bij de behandeling van een bipolaire stoornis en depressie.

Lees verder over antipsychotica.

Vergelijkingstool antipsychotica

Met onze vergelijkingstool antipsychotica kun je de bijwerkingen van diverse antipsychotica met elkaar vergelijken.

Vergelijkingstool Antipsychotica - PsychoseNet

De tool is eenvoudig in gebruik en is overzichtelijk, zodat je op basis van bijwerkingen een bewuste keuze kan maken welke medicatie je kiest. Een aanrader voor wie overzicht zoekt.

Lees verder over de vergelijkingstool antipsychotica.

Antidepressiva

Wanneer je last hebt van een sombere stemming of depressieve gevoelens en gedachtes, kan het zijn dat je antidepressiva krijgt voorgeschreven. Antidepressiva hebben effect op bepaalde stoffen in de hersenen waardoor depressieve klachten kunnen verminderen. Het duurt meestal twee tot zes weken voor de medicatie aanslaat.

Lees verder over antidepressiva.

Benzodiazepinen

Medicijnen die de angst kunnen verminderen worden anxiolytica genoemd. Een belangrijke groep medicijnen met een rustgevende en ontspannende werking zijn de benzodiazepines, met middelen zoals diazepam (valium) en oxazepam (seresta). Langdurig gebruik (meer dan een aantal weken) van benzodiazepines wordt sterk afgeraden, dit kan tot afhankelijkheid/verslaving leiden.

Lees verder over benzodiazepinen.

Stemmingsstabilisatoren

Stemmingsstabilisatoren zijn een vorm van medicatie die ondersteuning kunnen bieden bij depressie, manie of snel veranderende stemmingswisselingen. Een bekende stemmingsstabilisator is lithium, die vooral wordt toegepast bij behandeling van de manisch depressieve stoornis, ook wel de bipolaire stoornis genoemd.

Lees verder over stemmingsstabilisatoren.

Medicatie afbouwen

Ieder mens reageert anders op medicatie. Voor de één werkt een middel, voor de ander levert het vooral bijwerkingen op. De één ervaart geen problemen met afbouwen, de ander heel veel. Een standaardmanier om medicatie af te bouwen is er dan ook niet. Wel zijn er gemeenschappelijke ervaringen, basale onderzoeksresultaten en relevante informatie die behulpzaam kunnen zijn bij het afbouwproces.

Lees verder over medicatie afbouwen.

Stel een vraag over medicatie


Logo Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij verschijnt sinds 2014 op Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.)

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie kun je vinden op:

Medicijngebruik.nl – Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik
Benzodebaas.nl  – Informatie over benzodiazepinen/ slaap- en kalmeringsmiddelen
Meldpuntmedicijnen.nl – Website waar medicijngebruikers goede en slechte ervaringen met medicijnen kunnen melden en inzien
Rijveiligmetmedicijnen.nl – Informatie over de invloed van medicijnen op het rijgedrag
Comingoff.com – Engelstalige website over psychofarmaca, afbouwen en stoppen

Meer informatie over medicatie:

  • Deel deze pagina: