Main content

Een herstelwerkgroep is zelfhulp in groepsverband. Vaak wordt zo’n groep begeleid door een ervaringsdeskundige, dat is iemand die zelf ook een psychose (of andere psychische klachten) heeft gehad en daarvan is hersteld.

Ervaringsdeskundige

Een ervaringsdeskundige heeft in een opleiding geleerd om de eigen ervaring met psychische problemen in te zetten als steun voor iemand anders. Een ervaringsdeskundige heeft ook geleerd om groepen te begeleiden.

In een herstelwerkgroep wissel je ervaringen uit en leer je van elkaar. Niet alleen over wat er mis ging, maar ook over nieuwe oplossingen. Je steunt elkaar, je maakt vaak nieuwe vrienden, en vooral: je ontdekt dat je niet de enige bent.

Herstelgroep

In een goede herstelgroep moedigen de leden elkaar aan om stapje voor stapje weer hun leven in eigen hand te nemen. Anderen die in dezelfde situatie hebben verkeerd zien vaak veel beter waar je bang voor bent, en wat je juist wel goed kunt.

Kort gezegd maak je kennis met herstel. Aan de hand van thema’s wissel je ervaringen uit. Vaak wordt een herstelthema uitgediept. Thema’s als:

  • Wat is herstel eigenlijk?
  • Wat zijn bronnen voor steun voor jou?
  • Hoe ga je om met vooroordelen in je omgeving
  • Wanneer vertel je wel en wanneer niet over je GGZ-achtergrond?
  • Wat doe je als je ontevreden bent over je medicatie of je psychotherapie?
  • Welke opleiding of welk werk ga je doen? Hoe ga je dat bereiken?
  • Hoe ga je om met relaties, vriendschap en verliefdheid?

Er zijn herstelwerkgroepen op veel plekken, maar je moet er soms goed naar zoeken. Op de sociale kaart vind je adressen waar je hulp kunt krijgen.


Logo Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij verschijnt sinds 2014 op Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.)

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedIn, Facebook, Twitter en YouTube!

Meer informatie over herstel:

  • Deel deze pagina: