Main content

Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose of stemmingsklachten, en welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn. Hier vind je informatie over wie je allemaal tegen kan komen binnen de GGZ, welke behandelmethoden er allemaal zijn en wat te doen bij crisis.

Soorten hulpverleners

Psychiater, psycholoog, therapeut, verpleegkundige, ervaringsdeskundige. Binnen de geestelijke gezondheidszorg kun je veel verschillende soorten hulpverleners tegenkomen. Wie doet wat, waar vind je ze en wanneer heb je wie nodig?

Lees verder over hulpverleners.

Therapievormen

Reguliere behandelingen zijn onder andere psychotherapie, cognitieve therapie (CGT), traumatherapie (zoals EMDR) en interpersoonlijke therapie (IPT). Psychotherapie kan helpen bij symptomen van psychose, depressie, manie of stress. Traumatherapie kan nodig zijn als je klachten hebt als gevolg van schokkende, heftige, negatieve ervaringen (trauma’s).

Lees verder over therapievormen.

Traumabehandeling

Na een ingrijpende, negatieve ervaring kun je psychische klachten ontwikkelen zoals depressiviteit en angst. Soms merk je dat meteen, soms pas veel later. Wanneer die klachten aanhouden of verergeren, is het goed om hulp te zoeken.

Lees verder over traumabehandeling.

Alternatieve zorg

Naast de reguliere behandelmethoden, zijn er diverse alternatieve mogelijkheden ter aanvulling van je therapie. De Yucelmethode bijvoorbeeld, of familieopstellingen.

Lees verder over alternatieve zorg.

Vroege Interventie Psychose (VIP)

VIP staat voor: Vroege Interventie Psychose. Een VIP-team heeft als doel om psychotische klachten bij met name jongeren zo snel mogelijk na het ontstaan te behandelen om verergering te voorkomen.

Lees verder over VIP.

ACT en FACT

(F)ACT staat voor (Flexible) Assertive Community Treatment. ACT- en FACT-teams leggen vroegtijdig en op een pro-actieve manier contact met mensen met ernstige psychische klachten. Dit gebeurt vooral wanneer er sterke aanwijzingen zijn dat iemand op meerdere levensdomeinen in de knel zit. Hulpverleners uit een ACT- en FACT-team bezoeken mensen aan huis om hen ondersteuning te bieden.

Lees verder over ACT en FACT.

Vrijwillige en gedwongen opname

Wanneer iemand opgenomen wordt, dan heeft de eigen bereidwilligheid grote invloed op de wijze van opnemen. Wie vrijwillig wordt opgenomen heeft met andere wettelijke kaders te maken dan iemand die tegen zijn wil gedwongen wordt opgenomen.

Lees verder over vrijwillige en gedwongen opname.

Crisis

Als acuut ingrijpen noodzakelijk is, omdat er anders een gevaarlijke situatie voor de persoon in crisis of zijn of haar omgeving dreigt, kun je onder andere contact zoeken met 112, of de crisisdienst. Bij iemand met een psychose kun je denken aan psychotische toestand waarin iemand heftig hallucineert of waanvoorstellingen heeft.

Lees verder over crisis.

Herstelacademies (Recovery College)

Recovery colleges zijn bijzondere plekken die worden gerund door ervaringsdeskundigen die patiënten helpen met het moeilijke traject van leren leven met een ernstige psychische aandoening. Ze zitten veelal niet in de GGZ (die onder de zorgverzekeringswet valt), maar juist er buiten, bij de gemeente (onder de wet maatschappelijke opvang). Een Recovery College hanteert niet een behandelmodel, maar een opleidingsmodel: leren leven met psychosegevoeligheid vergt een opleiding. Die opleiding krijg je van mensen die het zelf hebben meegemaakt, ‘facilitators’. Je leert er dingen als: perspectief zien, verbinding krijgen met anderen, jezelf zien als iemand die wat waard is en iets te bieden heeft, omgaan met stemmen, omgaan met verslavingsgevoeligheid, leren dealen met de GGZ.

Een mooi voorbeeld van een recovery college is Enik recovery college in Utrecht.

Lees hier meer over Recovery colleges.


Logo Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij verschijnt sinds 2014 op Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.)

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over behandeling:

  • Deel deze pagina: